Årets ryssar 2010

Då drar vi igång det sjätte och näst sista inlägget i den här sektionen av ”Årets”. Idag ska vi vända blickarna mot Ryssland, ett land som kanske inte skördat fullt så stora framgångar som 2009, men som ändå har haft ett hyfsat år.

Årets hedersomnämnande: Emil Sayfutdinov

Lite udda kanske att ge detta till en kille som knappt kunnat köra i år, men vad jag vill belysa är att även om Emils säsong var kort så gjorde han ändå ett avtryck på speedwayvärlden, både i sin från- och närvaro. De matcher han faktiskt körde körde han riktigt fint i, inte minst för sitt polska lag Bydgoszcz. Här blev vi också ständigt påminda om hur viktig Emil är för detta lag, då de efter hans skada hade extremt svårt att hävda sig, vilket resulterade i att de i slutändan trillade ur Ekstraliga. Det är möjligt att detta hade hänt ändå, men med tanke på att Emil allt som oftast tog uppåt 14-15 så kan man ganska säkert att de definitivt skulle ha haft en bra mycket bättre chans med honom i laget. Sedan har Emils insats i GP-serien. Trots att han bara körde tre tävlingar (räknar hans två avbrutna tävlingar som en hel) så tog det länge och väl innan han faktiskt hamnade på femtonde plats, vilket ger en hint om hur mycket han hade kunnat åstadkomma om han hade fått köra hela serien. Han tog dessutom faktiskt en pallplats i öppningsomgången, så helt tomhänt går han inte. Vi kommer aldrig få veta hur Emils 2010 kunde ha blivit, men ändå tycker jag han stod för en stor insats under de få veckorna han faktiskt kunde vara med och tävla. Så för det och det som kunde varit får Emil årets hedersomnänande.

Årets ryss: Artem Laguta

Något förutsägbart, definitivt, men jag tror inte någon kan förneka att den ryska förare som i år på allvar visat sig på styva linan och triumferat är Atrem Laguta. Artem har ganska länge stått i skuggan av sin bror, en förare många hållit upp som Rysslands framtidshopp (tills Sayfutdinov kom in i bilden för ett par år sedan). I år blommade dock Atrem ut ordentligt och stod för en av årets största överraskningar; han vann GP-challenge i Vojens och blev således en av 2011 års GP-förare. För egen del får jag säga att detta kom som en total överraskning, framförallt gentemot ett startfält som var så pass starkt som det vi såg i just den här tävlingen. Men Artem stack ut hackan och lyckades mot alla odds vinna hela tävlingen och kommer nästa år bära nummer 13 i alla Grand Prix-tävlingar. Framgångarna slutar inte där! Han lyckades vinna den ryska ligan med sitt och broderns Wostok och han passade även på att ta hem titeln som rysk mästare. Atrem gick in i åretutan några massiva förväntningar på sig men det tycks som om han redan nu sprungit förbi sin bror i utvecklingen. Huruvida detta var resultatet av flyt/oflyt eller om Grigorij kommer ikapp nästa år återstår att se, men i år var Atrems år, och det gör honom till årets ryss 2010!

Årets ryska flopp: Grigorij Laguta

Som tidigare nämnt så har Grigorijs yngre bror Artem susat förbi honom vad det gäller framgångar på världsscenen, och även om Grigorijs säsong inte varit usel så tycker jag ändå att det faktum att han blivit passerad av sin bror tyder på att han stannat av i sin utveckling. Länge har han varit en den typiska förartypen ”Han kommer nog igång på allvar snart!” men det förväntade avancemanget kommer helt enkelt inte. Han kör hyfsat i ligorna och är en given förare i den ryska landslaget, men det är just på den nivån han legat ett bra tag nu och som sagt; det verkar som om han kört fast. Hans sex år yngre bror lyckades i år med det Grigorij försökt uppnå under flera års tid; bli permanent GP-förare. Grigorij var självklart också med i GP-Challenge men körde där, liksom på många andra ställen, hyfsat. Som sagt, hans säsong har inte varit jättedålig, men Artems framsteg ringar verkligen in hur stilla det stått för Grigorij, och det är detta som gör honom till årets ryska flopp.

På lördag är det dags för det sista inlägget beträffande länder, och då tar vi en titt ”Övriga”, det vill säga förare som haft ett bra år men som inte kommer ifrån något av de länderna vi tidigare nämnt. Ha det bra så hörs vi då!

1 comment to Årets ryssar 2010

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>