Årets britter 2010

Dags för del fem av ”Årets” här på Speedways. Idag ska vi ta en titt på ett rike som kanske inte haft någon jättebra säsong, men som ändå gjort stora framsteg under årets gång; Storbritannien.

Årets hedersomnämnande: Lee Richardson

Liksom förra året finner vi Lee på denna placering och motivationen i år är ungefär den samma som ifjol. Han har haft en bra säsong men har inte genomfört några stordåd. I vanlig ordning har han hållit en hög nivå i sina klubblag (minus en mindre svacka i Vetlanda) och han gjorde en bra insats när han körde för Storbritannien i lag-VM, men utöver detta har Lee inte gjort speciellt mycket som är värt att notera. Han körde bort sig tidigt i GP-kvalet och han körde inte övertygande nog för att få något wildcard till nästa års upplaga. Trots detta kan man inte säga annat än att Lee är en av få brittiska förare som ligger på en förhållandevis hög nivå och har hållit sig på denna nivå under en förhållandevis lång tid nu. Som sagt, denna nivå är inte den högsta, men hög nog för att han ska kunna klassas som en riktigt bra förare. Så för sin jämnhet och kvalitet så får Lee Richardson detta hedersomnämnande för andra året i rad.

Årets britt: Chris Harris

Inför årets säsong var det verkligen skarpt läge för Chris Harris. Han hade fått sitt fjärde wildcard till GP-serien och det var många som undrade huruvida han faktiskt förtjänade detta. Oavsett var det nu har var tvungen att bevisa att han faktiskt var bra nog för att köra i den absolut högsta ligan inom speedwayen. Misslyckande skulle troligen leda till att han inte fick vara med nästa år. Vad han sedan presterade var definitivt över allas förväntningar, troligen också Chris’ egna. Redan från början höll han en högre klass än vi någonsin sett från honom tidigare och i slutändan gav det honom hela tre pallplatser, och med tanke på att han bara hade varit där en gång tidigare så får detta ses som ett jätteframsteg. Inte bara det, han lyckades för första gången i sin karriär ta sig in i topp åtta och direktkvalificera sig till nästa års serie, så även detta får ses som en stor milstolpe i hans utveckling. Framgångarna slutar inte där dock; han var lagkapten i det mest framgångsrika brittiska landslaget på många år, som precis missade en medalj i finalen. Hans engelska lag Coventry lyckades också knipa guldet i Elite Leauge så det har minst sagt varit ett riktigt fint år för herr Harris. Det finns vissa barnsliga och bittra medtävlande som hävdar att Chris bara har haft flyt i år och att han egentligen inte är bra nog för att vara med i topp åtta(mer om detta i framtida inlägg) men faktum kvarstår att Harris överträffade alla förväntningar i år och seglar upp som Storbritanniens klart mest lysande stjärna och har nu blivit lite av den ”hjälteförare” britterna så länge längtat efter. Helt enkelt; 2010 fanns det ingen britt som körde bättre än Chris Harris!

Årets brittiska flopp: Scott Nicholls

Jag misstänker att några av er trodde jag skulle sätta Tai Woffinden här då han verkligen inte haft något speciellt bra år, men när jag delar ut dessa utmärkelser försöker jag alltid ha en viktig faktor i åtanke; förutsättningar. Tai stod inför en nästan omänsklig uppgift inför 2010 och med tanke på allt som hänt runt honom tycker jag verkligen inte det vore schyst att peka ut honom i sådana här sammanhang, framför allt då det inte fanns speciellt stora förutsättningar till framgång ens från början. Nicholls och andra sidan tycker jag har haft alla förutsättningar för en kanonsäsong. Han åkte inte GP i år så han slapp oroa sig över det, han körde i tre ligor redan från säsongstart så han fick den matchrutin han behövde och han gick in i 2010 utan i princip någon press på sig alls. Trots allt detta så uteblev succén och det är svårt att kalla Nicholls’ 2010 för någon förbättring. Okej, det är inte helt sant; han lyckades bli en av de allra bästa poängplockarna i engelska ligan, men i kontrast så har hans säsong i Vargarna varit under all kritik, så pass att vid ett antal tillfällen kunde sättas in på reservplats, vilket får ses som något av ett lågvattenmärke för en förare som Nicholls. Han lyckades inte vinna brittiska mästerskapen (Chris Harris tog hand om det), hans insats som wildcard i Cardiff kändes ungefär som merparten av hans GP-tävlingar förra året och hans insats i lag-VM var ganska ljummen. Visst, han körde fint i King’s Lynn men i finaltävlingen blev det inte mer än fem tredjeplatser. Så helt enkelt, Nicholls’ säsong var ingen större förbättring jämfört med 2009 och det var ju i år han skulle studsa tillbaka och bevisa att han verkligen kunde så länge han inte blev nedtyngd av livet som GP-förare. Så för en tämligen medioker säsong som hade alla möjligheter att bli bra mycket bättre än sin föregångare så blir Nicholls för andra året i rad årets brittiska flopp.

Då var det bara två inlägg kvar bland just länderna. På onsdag tar vi en titt på det land som blossat upp som en kapabel speedwaynation på senare dagar; Ryssland. På återseende då!

1 comment to Årets britter 2010

  • Mathias

    Ifall jag får säga mitt så tycker jag Chris Harris är en av de största överraskningarna i år. Han har oftast blivit tippad sämsta förare osv inför gpn och inte kört nått vidare intressant heller. Men i år har han verkligen tagit 3 steg uppåt. 1 top 8 placering, och det vill jag säga har INTE vart lätt i år. Antagligen det tuffaste och jämnaste gp serie nånsin. 2 Hans körning. Förr så tyckte man oftast Harris bara va en förare som kunde köra snabbt men inte så mkt mer. Kanske inte ens snabbt. Men i år tycker jag han verkligen visat vad han kan. Han har visat på stor skicklighet och gjort några riktigt fina omkörningar. 3 Lag VM. Otrolig prestation helt enkelt. Enligt mig en av de absolut bästa under hela VM. Hoppas verkligen han fortsätter ta steg framåt för jag gillar verkligen Harris.

    En annan förare som jag också vill nämna som jag kanske skulle nämna under Australienska inlägget men meh :P . Chris Holder. Helt ny i GP, väldigt ung och kommer in och klarar top8. Jättestarkt och enligt mig borde stå som delad hedersomnämnd med Leight Adams :)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>