Dags för avslutningen på en fantastisk GP-säsong (Inför Bydgoszcz 2010)

Så var det dags att avsluta det som varit den klart bästa GP-säsongen jag någonsin haft nöjet att följa. Det har bjudits på ordentligt med överraskningar, inklusive tre nya GP-segare, en tabell som blandats om ordentligt efter nästan varenda tävling och en ny världsmästare. Inför sista rundan känns det som om det mesta mer eller mindre redan är klart, med undantag för kampen om silvret så klart, så spänningen inför morgondagens tävling är inte fullt så stor som den varit tidigare omgångar. Dock är inget helt färdigt förens den svart- och vitrutiga viftar för sista gången och med tanke på hur årets serie har utvecklats så känns det som om det är många oförutsedda saker som fortfarande kan hända. Låt oss ta en titt på vad vi eventuellt kan förvänta oss av det sista GP:t 2010!

OBS: Medan jag satt och skrev så jag att Gollob tydligen har slagit sig ganska illa när han körde motocross under veckan. Med detta i åtanke får man kanske sänka förväntningarna ganska avsevärt, men håller ändå fast vid det jag skrivit.

Lördagens favorit: Vem kan sätta emot Tomasz Gollob på banan han lärde sig köra speedway på? Förra året hade han ingen lysande tävling här (det hela slutade med att han lackade ur helt och parkerade cykeln på startlinjen) men oftare än inte så har han briljerat på denna banan. Han må redan vara världsmästare, men jag tror verkligen han kommer göra allt i sin makt för att avsluta en redan lysande säsong på topp.

Lördagens andrahandsfavorit: Efter ett par lysande framträdanden i Gislaved och Vetlanda är det svårt att sätta någon annan här än morgondagens wildcard: Janusz Kolodziej. Han har haft en fullkomligt lysande säsong och hans form den senaste tiden har inte varit något annat än sagolik. Sist gång han var med i ett GP kom han fyra. Personligen tror jag han kan nå en ännu högre position imorgon!

Lördagens ”Dark Horse”: Även om mycket fokus kommer ligga på de polska förarna imorgon så ska vi inte glömma bort han som snuvade Gollob på en seger här 2008, Greg Hancock. Han trivs mycket bra på den här banan och har som sagt visat att han kan gå riktigt långt om han får till en fin tävling. Han har dessutom möjlighet att svinga sig upp till en fjärdeplats i sammandraget om det vill sig väl, så motivation är det nog ingen brist på.

Lördagens frågetecken: Chris Holder sitter för närvarande på den åttonde platsen i tabellen och är i och med det direktkvalificerad till nästa års GP. Dock har hans form lämnat en del att önska det senaste. Han hade svårt att hävda sig under SM-finalerna i veckan och han såg inte alls så stabilt ut som vi är vana att se honom. Visserligen ska det mycket till för att han ska tappa sin plats, men helt säker är han inte.

Lördagens ”Two to watch”: Vanligtvis brukar det bara finnas en förare här men den här gången är det lite speciellt. Jag sätter här både Tomasz Gollob och Janusz Kolodziej. Gollob för att han helt enkelt är kung på denna banan och Kolodziej på grund av vad han lyckades med under veckan. Hans uppkörning i Gislaved (heat 9) var inget annat än legendarisk, så vi vet att han kan åstadkomma några riktiga läckerheter ute på banan.

Lördagens ”One to beat”: Skadad eller inte, alla vill slå Gollob i Bydgoczsz. Det ses som en stor bedrift av många och jag tror verkligen det är något resten av startfältet är mäkta sugna på att lyckas med.

Lördagens duell: Guldet må vara bärgat av Gollob, men kampen om silvret är fortfarande i allra högsta grad igång. Endast två poäng skiljer Jason Crump och Jarek Hampel åt och med tanke på hur bra bägge två har kört den senaste tiden så är det nästan omöjligt att förutspå vem som kommer dra det längsta strået. Oavsett hur det går tror jag dock att bägge två kommer vara nöjda med resultatet. Crump har kört över förväntan med tanke på hans skada och att bara komma på podiet är en stor framgång för honom. Hampel sätter ett nytt personbästa oavsett om han tar silver eller brons, så att slå Crump känns mer som en bonus än något annat. Jag tror verkligen de kommer kämpa in i det sista men jag tror ingen av dem kommer lämna arenan missnöjda.

Lördagens intressantaste heat: Det är inte fullt så dramatiskt som det heatet vi hade här förra gången, men det är ändå ett riktigt kanonheat som dukats upp. Det är heat 14 jag pratar om, i vilket vi får se Kolodziej, Hancock, Andersen och Crump. Andersen väger ganska lätt i sammanhanget men de andra tre herrarna bör kunna bjuda på en show som heter duga. Heat som dessa kan i och för sig resultera i massivt antiklimax, men det känns som om möjligheterna till mycket god underhållning är extra stora i just detta heat!

Lördagens floppvarning: Inför förra årets GP i Bydgoczsz snackade Hans Andersen upp sig ordentligt innan tävlingen drog igång? Resultatet? Tre poäng och ett säsongssämsta för honom. I år har han följt ungefär samma plan, vilket inte bådar allt för gott. Dessutom har han inte kört många tävlingar alls den senaste tiden, och som vi sett är han en förare som behöver många tävlingar för att hålla sig i form. Sorry Hans, men jag tror det finns viss risk att morgondagen blir en repris av det som hände förra året.

Lördagens chans: Både Rune Holta och Kenneth Bjerre kommer imorgon sätta personbästa i GP-sammanhang, men frågan är med hur stor marginal. De har båda två chans att knipa fjärde platsen, något som kanske inte låter allt för prestigefullt men för två förare som försöker avancera upp mot den absoluta toppen så är det ett stort steg framåt. Liksom i silverkampen tror jag inte någon av dem kommer bli helt knäckta av att missa denna placering, men tror ändå de kommer ge sitt allt för att lyckas nå dit.

Lördagens ”Kniven mot strupen”: Även om det i princip är en omöjlig uppgift så måste Andreas Jonsson, Hans Andersen och Nicki Pedersen få till en riktigt, riktigt bra tävling för att ens ha en chans att slinka in i topp åtta. Andersen behöver slå Chris Holder med 12 poäng och Jonsson och Pedersen måste slå honom med 13. Som sagt, inte speciellt mycket talar för att de kommer lyckas med detta, men som sagt, vill de vara garanterade att få åka GP nästa år så är det inget annat än ett måste.

Lördagens förhoppning: Att Tomasz Gollob ska kunna genomföra tävlingen. Det vore verkligen surt om han inte kunde få köra i det GP han troligen sett fram emot hela säsongen. Tacksamt nog kan han som sagt inte tappa sitt guld, men för hans egen del och hans fans hoppas jag han kan genomföra tävlingen.

Lördagens fasa: Att väder eller olyckor ska förstöra vad som borde vara bli en riktig speedwayfest. Med andra ord, ungefär det jag oroat mig för de senaste 10 GP-tävlingarna.

Ja, detta var som sagt det sista inlägget av den här karaktären i år. Det har som sagt varit en fullkomligt fantastisk säsong och jag hoppas innerligen att den kan få avslutas på ett schyst sätt.

Kom ihåg att vi tippar som vanligt även denna gång! Vore riktigt kul om vi kunde avsluta vad som också varit en riktigt kul ”tippningssäsong” i stor stil, så jag hoppas att så många som möjligt är med och delar när vi offentliggör våra tippningar imorgon. Givetvis kan du tippa redan nu, det är bara att lämna en kommentar till detta inlägg med de åtta förare du tror tar sig till semifinal samt fyra av dessa du tror kommer till final. På återseende imorgon!

1 comment to Dags för avslutningen på en fantastisk GP-säsong (Inför Bydgoszcz 2010)

 • Mathias

  Ja får lov att säga att detta speedwayår har varit helt fantastiskt. Fruktansvärt bra banor som gett upphov till riktigt bra körning. Mycket jämn serie och inga självklara kort i tippningen (förutom gollob kanske :P ). Kul att Gollob har fått sitt guld som han länge väntat på och att det äntligen faktiskt är en britt i top8. Kunde man inte tippat i början av året. Synd att Sayfudinov vart skadad och att Woffinden inte kunde bjuda på lite mer, men visst han är ung och får nog ändå ses som den brittiska framtiden inom speedway. Har vart ganska många skador får jag säga. Tror det beror på att i år har varje förare gått in 100% vilket ger hetare och bättre speedway, men också farligare. Även kul med uppstudsare i år. Ifall jag inte sett GP challange skulle jag aldrig tro folk när de sa att Artem Laguta vann tex. Tycker det ska bli jättekul att se en till ryss i gp’t. Och sen måste jag bara nämna Kolodziej. Annika gjorde ett mycket bra inlägg om denna otroliga förare. Jag hoppas verkligen han får ett wildcard till nästa år för enligt mig är han årets näst bästa förare. Tror Kolodziej är ett säkert finalkort imorgon om inte gudarna är emot honom och pajjar hans motorer. Till sist vill jag bara nämna Chris Harris som frågetecken inför morgondagens gp. Jag är så sur på mig själv att jag inte tippade honom förra gp’t eftersom jag är ett stort fan av Harris.

  Slutligen min tippning då. ( 8+4 inc! T.o.m. så säker så jag sätter ut finalplaceringar! )

  Final:
  Kolodziej – 1
  Gollob – 2
  Hampel – 3
  Pedersen – 4

  Semi:
  Holta
  Jonsson
  Holder
  Hancock

  Och med detta vill jag också tacka för ett ett otroligt speedwayår som jag får lov att säga har dominerats av speedwayens mecka, Polen.

  ///// Mathias

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>