Äntligen, Gollob!

Efter 16 år kan vi äntligen konstatera det många av oss gått och hoppats på ända sedan årets GP-säsong drog igång; Tomasz Gollob är den nye världsmästaren i speedway! Han har inte tagit många snedsteg i år och det har burit frukt, så pass så att han lyckades säkra guldet innan vi nått sista tävlingen, något som inte hänt på ett par år nu. Han har briljerat oftare än inte på banan och visat på en jämnhet få förare ens kan komma i närheten av. Lördagen var Gollobs kväll på alla sätt och vis och mer av den varan lär det bli när han får ta emot sin medalj på riktigt om två veckor i hans hemstad Bydgoszcz. Det lär bli något alldeles extra!

Men det var inte bara Gollob som var i aktion i lördags. åt oss ta en titt på vilka förare som utmärkte sig, både på gott och ont.

Kvällens ”Klippa”: Han må ha tappat två poäng i sitt första heat, men efter det var det bara treor för Tomasz Gollob. Vad kan man säga, mannen är som en maskin när han kommer igång. Han behärskade både innern, yttern och allt däremellan. Helt enkelt, ingen var stabilare på cykeln än honom.

Kvällens ”Rauk”: Chris Harris beter sig verkligen som en jojo från GP till GP. Förra gången floppade han stenhårt men nu var det dags att hitta rätt igen. Han var inte fullt så säker som Gollob var, men jag undrar om vi någonsin sett honom i så bra form som han visade i lördags. Detta har varit hans klart bästa säsong någonsin, och i och med lördagens tävling har han mer eller mindre säkrat sig en plats i nästa års GP-serie.

Kvällens flopp: Efter en kanontävling i Vojens trodde man att Kenneth Bjerre skulle ha hittat tillbaka till den form han hade i början av året när han vann sitt första GP på Ullevi. Men oj så fel man kan ha. Fyra futtiga poäng blev det och Bjerre såg stelare och träigare ut i sin körning än han gjort på länge. Nu är han förvisso helt klar för att få köra GP nästa år så det var ingen jättekatastrof, men det var verkligen ett riktigt uselt resultat.

Kvällens besvikelse: Vi hade aldrig sett Jason Crump köra i Terenzano i friskt tillstånd så man hade ganska stora förhoppningar på hur mycket han skulle kunna åstadkomma på en bana man eventuellt trodde skulle kunna passa honom. Inte mycket tydligen. Sju poäng blev det totalt, bara tre poäng bättre än när han körde här förra året, och då var han nästintill invalid. Man hade helt enkelt hoppats på mer.

Kvällens kontrovers: Säga vad man vill om domare Grodski men han har verkligen inte varit på topp i sina beslut den senaste tiden. I Gorican stannade han ett heat trots att ingen vurpat och i lördags uteslöt han Hans Andersen på ett lite kontroversiellt sätt. Det som talade emot Grodskis domslut var det att Andersen faktiskt hade passerat Rune Holta och att det då låg på Holtas ansvar att slå av. Och andra sidan gick det hela väldigt fort och det är svårt att hävda Holta rimligtvis skulle ha hunnit reagera på detta sätt. Oavsett dock så kan man inte säga annat än att man kan höja lite på ögonbrynen åt domslutet som fattades.

Kvällens ”Kom igen!”: Det var ett tag sedan jag rullade ut den här utmärkelsen. Den går till en förare jag tycker betedde sig onödigt tramsigt under tävlingen. Här hittar vi denna gång ingen mindre än han som nämndes på förra punkten; Hans Andersen. Får säga att jag är jävligt besviken på att Hans, liksom Nicki Pedersen och de svenska kommentatorerna vid tidigare tillfällen gjort, skulle börja gnälla över någon form av ”polsk kamratskap” mellan Holta och domaren. Att Hans var bitter och adrenalinpumpad kan jag förstå och att han var besviken över det som hänt kan jag också förstå, men att säga det han sa är inget annat än barnsligt. Som jag sa efter GP:t i Prag; jag hoppades att vi hade kommit längre än så här, men uppenbarligen inte. Somliga kan visst inte se en polsk domare döma till fördel för en polsk förare (eller i detta fall en polskregistrerad förare) i ett tveksamt läge utan at tänka på någon form av konspiration. Skötte sig Grodski bra i detta läge? Nja, det tål att diskuteras, men jag tror sannerligen inte att det handlar om någon sorts ”stödaktion” från domarens sida. Och om någon fortfarande hävdar att så är fallet, förklara då gärna för mig varför han dömde Chris Harris vidare från semifinal och inte Jarek Hampel? Det hade väl varit ett ypperligt tillfälle att ge Hampel ett försprång i silverjakten, plus att de flesta av oss hade accepterat det som ett helt okej domslut. Summa summarum: Jag är besviken på Hans för att han sänkte sig till en så här låg nivå, jag hade verkligen högre tankar om honom.

Kvällens sten: Egentligen borde jag sätta wildcardet Carpanese här då han bara tog en poäng (detta i ett tremannaheat) men jag väljer att inte göra det av den enkla anledningen att han var så pass underlägsen de andra förarna att det helt enkelt inte vore schyst. Istället hamnar titeln hos Bjerre för hans fyra poäng. Som jag sa tidigare, med tanke på hur han körde i Vojens känns detta extra tungt.

Kvällens insats: Denna går till Hancock och Harris (de tycks följas åt i år var det gäller framgång). I och med att de fick till ett riktigt kanonresultat så har de bokat sig en plats i nästa års GP-serie, något som för några tävlingar sedan såg ut att vara en omöjlighet. Starkt jobbat av båda två!

Kvällens trend: Singelolyckor i hög hastighet! Både Chris Holder och Greg Hancock flög vid varsitt tillfälle all världens väg helt på egen hand. Det såg nästan ut som om någon lagt ett istäcke på banan för det såg verkligen ut som om allt vad grepp hette försvann när de gick in i kurvan. Tacksamt nog blev ingen skadad.

Kvällens tabellvinnare: Går inte att säga annat än Gollob här. I och med att han körde så bra som han gjorde och att varken Jason Crump eller Jarek Hampel kom upp i den kapacitet vi är vana att se dem så kunde han säkra sin serieseger redan i näst sista omgången. Kan inte tänka mig en större tabellvinst än det.

Kvällens tabellförlorare: Denna går till tre av de förarna som var inblandade i kvällen ”kvadell”; Nicki Pedersen, Hans Andersen och Andreas Jonsson. Skulle kunna sätta Fredrik Lindgren här också, men han lider inte alls lika mycket som de andra i och med att han är redan kvalificerad till nästa år GP. Det är däremot varken Pedersen, Jonsson eller Andersen. I och med att både Harris och Hancock hade en kanontävling så tog dessa herrar knappt in någonting på de i topp åtta, vilket mer eller mindre grusar deras möjligheter att direktkvalificera sig till GP-serien nästa år. Nu måste de slå Chris Holder med 12/13 poäng i sista omgången för att ha en chans att komma in, men i ärlighetens namn känns inte det speciellt sannolikt. Alla tre förare känns givna i GP-sammanhang, men jag misstänker att vi nästa år kommer få klara oss utan åtminstone en av dem.

Kvällens uppsving: Detta kom från Chris Harris som tog 14 poäng mer i Terenzano än han tog i Vojens. Vad var det jag sa? Han var verkligen en ”dark horse”. :)

Kvällens glädjeämne: Att Gollob äntligen fick vinna ett VM-guld. Det hade verkligen känts förjävligt om han hade gått till historieböckerna utan att ha tagit guld en enda gång, men det är verkligen någon vi slipper oroa oss för nu. Grattis Tomasz! Jag kan inte tänka mig en värdigare vinnare!

Kvällens ”First!”: Gollobs första VM-guld… sen tror jag inte det var så mycket annat. Rätta mig gärna om jag har fel.

Jaha, då var det bara en tävling kvar. Sorligt men sant. Jag hoppas innerligen att det kan bli kronan på verket för det som varit en fullkomligt fenomenal GP-säsong, helt klart den bästa sedan jag började följa GP-serien noga. Och även om vi har en vinnare kvar så har vi fortfarande en mycket tajt silverkamp mellan Hampel och Crump, samt en desperat kamp för de som vill hålla sig kvar i topp åtta. Vi har som sagt bara slutspurten kvar, men denna lär bli något alldeles extra! På återseende!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>