Gollob – fågel eller fisk 2009?

I takt med att mitt speedwayintresse har ökat, har min respekt och beundran för den polske giganten Tomasz Gollob ökat. När jag tittar på tävlingar från de senaste åren tycker jag att Gollobs körteknik är den mest fulländade. Vill till och med påstå att hans sätt att ta sig fram på speedwaybanan har en extra dimension, en dimension som inte finns hos någon annan nu aktiv förare. Jag har många favoriter, som jag tycker kör väldigt kreativt och intelligent, men med Gollob är det något särskilt.

Kan inte uttrycka det i ord på ett enkelt sätt, men det är något med hans sätt att förflytta tyngdpunkten med millimeterprecision, att han kan hitta luckor på de mest oväntade och ibland obefintliga ställen, att han praktiskt taget aldrig kör omkull, att han alltid verkar kunna vinna om han verkligen vill det.

Och där är kanske själva kärnan i det faktum att han trots alla sina kvaliteter aldrig har blivit individuell världsmästare. Att han inte alltid vill tillräckligt mycket. Ändå går det att se en positiv, uppåtgående trend i GP för Gollob. 2006 slutade han 8:a i GP, 2007 var han 4:a och i fjol 2008 blev han 3:a. Kan det vara så att han allt oftare tycker att det verkligen är kul att köra? När jag tittar på kroppsspråk och allmänt uppträdande får jag för mig att så är fallet. Att mannen fyller 38 år nu i början av april är nog av mindre betydelse. Att vara fysisk ”gammal” är inget hinder i speedway, tror jag. Det handlar i så fall mer om att fortfarande vara hungrig, att kunna uppbåda motivation för att underkasta sig träning och tävlande. Och att verkligen vilja vinna. Titta på den erfarenhet och rutin som Adams, Hancock och Gollob med flera besitter. I kniviga och avgörande lägen är det ofta ”gubbarna” som drar det längsta strået. Så om Tomasz Gollob verkligen VILL vinna i år kommer han att göra det!

4 comments to Gollob – fågel eller fisk 2009?

 • Helene

  Kunde varit jag som skrivit detta. Mångårig speedway fantast som jag är,,, så har jag Gollob som number one i alla lägen. Denne man. Hans körstil som är helt unik, underbar och skapande kan ta honom långt. Jag tror att om han vill vinner han i år och gör han det inte så lägger han nog av…
  Kul med en likasinnad!
  /H

 • Annika

  Hej Helene!
  Vad kul att få respons på mina åsikter om Gollob! Jätteskoj också att få kommentar av en annan tjej, vi är väl antagligen inte så många som fördjupar oss i den här typen av resonemang. Jag håller helt med dig om att Gollob verkligen har teknisk kapacitet att vinna. Men frågan är om han har motivationen. Det hoppas ju jag på, för han kör verkligen helt underbar speedway, vilken känsla han har. Vi får se hur det går. Ha det bra.
  Hälsn Annika

 • Helene

  Hej igen!
  På lördag drar det igång. Full av förväntan är man ju, spännande att se hur Gollob står sig. Känns som sagt att det kan nog bli Mr Gollobs sista år. Funderar på att åka till gp-avslutningen (om möjlighet ges) för vem vill inte se Gollob på sin ”hamma-arena”? Tänk att få uppleva speedway när den är som bäst och tillsammans med ”likasinnande” (i detta fall polacker)!!! Har varit på flera Gp-tävlingar med mina Gollob-kepsar och jag får alltid halvsyrliga kommentarer men försvarar Gollob i alla lägen.
  Vi håller tummarna!/Helene
  Dessutom speedwayens derby på tis för en smålänning som mig…

 • You’ve got to be kidding me-it’s so trelrpasantny clear now!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>