Greg och co. rör om i GP-grytan!

Efter årets åttonde GP-tävling kan vi med all säkerhet konstatera att detta är den klart mest oberäkneliga säsongen på mycket, mycket länge. Just som man trodde att man började få ett hum om vilka förare man kunde räkna med till finalen kommer ett helt gäng förare med Greg Hancock i spetsen och änder upp och ner på det vi trodde oss veta. Låt oss ta en titt på vilka förare som gjorde sig förtjänta av Speedways utmärkelser, så väl positiva som negativa! Eftersom tävlingen kördes under eftermiddagen så går alla bemärkelser under ”Dagens” istället för ”Kvällens” den här gången.

Dagens ”Klippa”:
Det var ett tag sedan vi såg Greg Hancock se så stabil och bekväm ut på en cykel som han gjorde idag. Han tappade bara två poäng på hela tävlingen och kammade in hela 22 pinnar! Finns inte mycket annat att säga än att detta var Hancocks tävling.

Dagens ”Rauk”: Jag tror aldrig jag sett Chris Harris köra så fort som han gjorde den här tävlingen. Flera gånger under tävlingen utbrast vi ”Vart fan fick han den farten ifrån!?”. Harris var verkligen glödhet hela kvällen och gjorde sin bästa tävling sedan 2007 då han vann i Cardiff. Vi har snackat mycket om huruvida han skulle ha förtjänat ett eventuellt wild card till nästa säsong, men om han fortsätter så här kommer han inte ens behöva ett sådant. Heja Harris!

Dagens uppstudsare: Jag sätter här de som redan omnämnts, Harris och Hancock. Inför dagens tävling låg nämligen ingen av dem innanför topp åtta (faktum är att bara en av finalisterna gjorde det), men i och med deras kanonresultat fladdrar de upp i tabellen, in i topp åtta och lämnar ett avsevärt hål ner till nian, som för närvarande är Fredrik Lindgren. Dessa herrar stod för en prestation som hette duga, och detta ur underläge.

Dagens besvikelse: Det räckte nästan hela vägen fram till final, men man kan ändå inte annat än känna sig lite besviken över Tomasz Gollobs insats. Han såg helt vilsen ut i sina två första heat, och även om han fick upp ångan efter ett tag fick man inte den känsla av total kontroll och lugn som han brukar utstråla. Som sagt, fiasko var det inte, men ändå mindre än vad vi kommit att vänta oss.

Dagens flopp: Inför tävlingen trodde jag verkligen att Nicki Pedersen skulle kunna blixtra till och överraska oss alla. Och överraskade gjorde han, fast inte på det sätt jag trodde. Det är som att det inte finns kvar någonting av den forne världsmästaren. Starterna är mediokra, farten saknas och körningen är överlag oinspirerad. I och med hans meritlista är det svårt att inte ha förhoppningar på honom, men även om man inte väntat sig allt för mycket så tror jag de flesta av oss trott att han skulle ta mer än fyra poäng.

Dagens sten: Hans Andersen var synbart påverkad av sina brutna fingrar och han såg stelare ut på cykeln är han gjorde i Målilla. Föga tre poäng blev det, vilket är Hans sämsta resultat på ett bra tag i GP-sammanhang.

Dagens insats: Den här går till Fredrik Lindgren som fortsätter gå bra i GP-serien. Tre semifinaler i rad och två finaler är mäkta imponerande, framför allt i och med att han började säsongen ganska uselt. Nu är han ”on track” dock och jag fick verkligen känslan av att han var mer avslappnad både på och av banan. Att vara säker på att få köra nästa år har verkligen gett honom ro, ro nog att för tillfället kunna kalla sig Sveriges bästa förare (sett till GP-tabellen i alla fall).

Dagens trend:
Favoritfall! Av de fem högst placerade i tabellen var det bara Jason Crump som lyckades ta sig till final. Resten av gänget hade det ordentligt motigt. Varken Holta, Hampel, Gollob eller Bjerre tog sig till final vilket var något otippat. Kort och gott, ett oväntat bra resultat från den undre sidan av tabellen!

Dagens tabellvinnare: Ännu en gång sätter vi här både Chris Harris och Greg Hancock. I och med sina resultat tog de sig up i topp åtta bägge två och har verkligen gett sig själva ett grymt utgångsläge inför de resterande tre tävlingarna. Inte nog med att de tog sig upp, de gjorde det med råge också, så nu är det faktiskt ett litet glapp mellan Harris (plats åtta) och Lindgren (plats nio), sju poäng närmare bestämt. Alltså har Harris ganska schyst marginal att gå på inför kommande tävlingar. Som sagt, han kanske inte behöver et wild card till nästa år, och med tanke på hur hungrig Hancock verkar ser det ut som om vi kanske får se honom i Grand Prix nästa år trots allt.

Dagens tabellförlorare: I förgår skrev jag att den dålig tävling från Andreas Jonsson sida skulle kunna skicka honom all världens väg i sammandraget. Sagt och gjort verkar det som. Jonsson föll ur topp åtta och damp ner till 11:e plats. I och med att nästan alla som jagade honom hade en riktigt fin tävling har det bildats ett ganska stort gap mellan Andreas och en topp åtta placering. Elva poäng har han upp till Harris, och med tanke på bägge förarnas formkurvor så är det inte mycket som talar för Andreas. Han har gång på gång insisterat på att han inte behöver ändra om i sitt team och att han absolut inte behöver mental coachning (för det har ju aldrig funkat för någon, eller hur?), så nu återstår det bara att se om hans plan faktiskt för honom i hamn i slutändan, eller om hans envishet att hålla fast vid det gamla kostar honom en GP-biljett till 2011.

Dagens uppsving: För fjärde gången idag sätter vi Harris som vinnare av detta, mest för att det är hans bästa placering på mycket länge, samt att fram till Målilla har han haft lite svårt att hävda sig (förutom i Köpenhamn).

Dagens glädjeämne: Att säsongen fortfarande bjuder på överraskningar. Vi fick verkligen se att allt fortfarande kan hända och att ingen någonsin går säker oavsett hur de ligger till i tabellen. Det skiljer nu också bara tio poäng mellan ettan Gollob och trean Crump, vilket är den jämnaste toppen jag kan minnas sedan man gick över till det nya poängsystemet. Och även om jag verkligen hoppas att Gollob tar det i år kan jag inte förneka att det är kul med ordentligt med konkurens inför slutspurten!

Dagens ”First!”: Hancocks första vinst för i år, Pavlics första GP-tävling, första finalen utan polsk medverkan och första gången i år en incident resulterat i en uteslutning fast ingen vurpa.

Tippningsresultat

Ett stort tack till alla som var med och såg till att vi slog nytt rekord ännu en gång i antalet tippare! Extra stort tack till de som var med och tippade för första gången (Jalle, Micke, karina och Alle) och ytterligare ett jättetack till de som kom tillbaka för att tippa ytterligare en gång. Det var överlag en mycket bra tippningsrunda med riktigt många högpoängare. För att man ska få utdelning för ett riktigt bra resultat har vi som regel att man får en extra poäng om man lyckas pricka in sju gubbar oavsett vilken placering man hamnar på. Som tidigare sagt ska jag slipa till reglerna till nästa år så vi inte får fullt så många på samma poäng, men så här sent på säsongen skulle det inte vara rättvisst att inför några sådana ändringar. Här har ni resultatet från dagens tävling! Kom ihåg att vi räknar poäng som man gör i speedway, tre till ettan, två till tvåan osv., plus då eventuella bonuspoäng.

1. Olof (7+2) = 4 poäng
2. Mikael, Emma G-H, Jalle, SL, Mathias (7+1) = 3 poäng
3. Annika, Gösta (6+2) = 1 poäng
4. Micke, Ingrid (6+1)
5. Jesus (6+0)
6. Alle (5+1)
7. karina (5+0)

En riktigt bra tippningsomgång får jag ju säga, framför allt med hela sex personer med sju rätt! Jag hoppas innerligen att ni alla kommer tillbaka till nästa GP och är med och tippar då också, oavsett om det är för att skörda ytterligare framgångar eller ta revansch för tidigare resultat, ni är alla hjärtligt välkomna!

Tippningsligan efter omgång åtta

1. Olof (18)
2. Emma G-H (15)
3. Annika (15)
4. Mathias (14)
5. Mikael (12)
6. Ingrid (10)
7. SL (6)
8. Gösta (4)
9. Julia (3)
10. Jalle (3)
11. Tina (3)
12. Gerd (1)
13. Jesus (0)
14. Micke (0)
15. Alle (0)
16. karina (0)

Härnäst beträder GP-cirkusen bekant mark, Vojens i Danmark. Det är två veckor till dess och under tiden har vi mycket att se fram emot, så som början av slutspelet i Elitserien samt semifinaler i polska Ekstraliga. Ha det bra tills vi hörs nästa gång!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>