GP-cirkusen kommer till Balkanhalvön! (Inför Gorican 2010)

För andra gången i år beger vi oss till en helt ny GP-arena; Speedway stadium Milenium i Gorican, Koratien. Det är en arena som inte allt för många förare har kört på tidigare vilket gör att det känns som en mycket öppen tävling. Vi börjar nu också närma oss slutspurten på GP-säsongen och i och med detta finns det ännu mindre utrymme för misstag från förarnas sida. Tidigare har man kunnat säga att det finns gott om tid att hämta igen eventuellt tappade poäng, men nu börjar det sannerligen bli skarpt läge för vissa förare. Låt oss spekulera lite inför morgondagens tävling!

Lördagens favorit: Även om hans Gorzow blivit utslagna ur det polska mästerskapet så får jag ändå hålla Tomasz Gollob som favorit. Han har kört riktigt fint de senaste två veckorna och tycks inte visa några tecken på att han håller på att tappa formen. Inte det kreativaste valet kanske, men enligt ig det mest logiska.

Lördagens andrahandsfavorit:
På tal om att hålla formen uppe kan man nästan säga samma sak om Rune Holta som om Gollob. Holta har varit på topp i de tävlingar han kört sedan hans vinst i Målilla för två veckor sedan och liksom Gollob får man ingen känsla av att han håller på att tappa fokus. Dessutom brukar Holta vara som absolut starkast mot slutet av säsongen, så det ska bli mycket intressant att se vad han kan åstadkomma imorgon.

Lördagens ”Dark Horse”: Den här positionen var det inte helt lätt att hitta en bra kandidat till, men jag tänker vara så pass vågad att jag säger Nicki Pedersen. Efter ett mycket snöpligt (och snabbt) slut till hans Målilla-Grand Prix har han nu legat och vilat under att ganska bra tag. Han gjorde comeback i Lejonen i tisdags och körde då riktigt fint. Även om Nicki är osäker på sin framtid som speedwayförare tror jag verkligen inte att han har lust att avsluta sin GP-karriär utanför topp åtta, så jag misstänker att han kommer göra allt i sin makt för att klättra upp dit igen. Han är långt ifrån favorit, men man kan inte räkna bort honom när man talar om potentiella vinnare.

Lördagens frågetecken: Chris Holder har verkligen varit upp och ner på det senaste, med resultat som står ut på bägge ändarna av spektrumet. Han säger själv att han börjar känna sig lite utbränd och att hans otroligt hetsiga schema håller på att komma ikapp honom. Chris har ett ganska starkt fotfäste i topp åtta, men han har många förare bakom sig som potentiellt skulle kunna få till en kanontävling och således komma ikapp. Eftersom det inte är allt för många tävlingar kvar finns det inget utrymme för en ”off-kväll”, framför allt inte om man vill hålla sig kvar i topp åtta. Chris är som sagt inte i en jätteknivig situation, men man kan undra om han har kraft nog för att hålla sig säker hela säsongen ut.

Lördagens ”One to watch”: Enligt SVT:s GP-blogg så ska visst Tai Woffinden ha sett extra het ut på träningen. Han ska tydligen varit den som tycktes ha lite extra bra koll på banan och kunnat utnyttja detta på ett bra sätt. Håll ett extra öga på honom imorgon!

Lördagens ”One to beat”:
I och med hur bra han kört det senaste så sätter jag här Gollob. Dels har han kört kanon det senaste, samt att han ligger etta i sammandraget, vilket jag tror gör honom till den föraren alla vill besegra.

Lördagens duell: Vi sätter här ett svenskmöte; Andreas Jonson mot Fredrik Lindgren. Lindgren är som bekant redan klar för nästa års GP och kan nu gå in i tävlingarna utan att känna någon större press. Han ligger dock bara en poäng från åttondeplatsen och att ta sig upp dit skulle nog ge honom en otrolig boost i självförtroende inför nästa års säsong. För Andreas Jonsson, som i nuläget sitter på den åttonde plats som Lindgren vill åt, är det snarare en kamp för överlevnad. Han har dalat ner genom tabellen och måste nu få till det om han vill köra GP nästa år, framförallt eftersom det ser ut att bli svårt för honom att få ett permanent wild card om han skulle hamna utanför topp åtta. Bägge dessa herrar jagar poäng, den ene för vad man nästan kan kalla grädde på moset och den andra för att kunna behålla sin status som världsförare, och den av dem som tar mest poäng ger sig själv ett klart bättre utgångsläge inför säsongens slutspurt.

Lördagens floppvarning: Jag ger den här till Jurica Pavlic, tävlingens wild card. Med all respekt så får man ändå säga att han troligen är ute på något djup vatten i den här tävlingen, samt att den bankunskap han eventuellt besitter jämnas ut av hur tufft motståndet är. Men vem vet, kanske han blixtrar till och motbevisar mig. Jag hoppas nästan det, men får i ärlighetens namn säga att om det är en förare jag tror får det svårt imorgon så är det Pavlic.

Lördagens chans: Greg Hancock visade i Målilla att han ännu kan köra på absolut högsta nivå. Inte nog med det, hans poängskörd skickade upp honom genom tabellen och han är nu bara två poäng ifrån en topp åtta placering. Om han kan få till ytterligare en kanontävling så kan han för första gången i år sitta på en direktbiljett till nästa års säsong, något jag tror han verkligen skulle uppskatta. Vi vet inte ens säkert om han tänker köra GP nästa år, men jag tror verkligen det är ett beslut han helst tar själv snarare än att hoppas på ett wild card. Imorgon har han chansen att göra sig själv rättvisa och bevisa för oss alla att han hör hemma i den absoluta toppen.

Lördagens ”Kniven mot strupen”:
Som tidigare nämn så har Andreas Jonsson fallit ner genom tabellen under de senaste tävlingarna, och i takt med detta har även hans målsättning fått ändras. Först var det guld som gällde, sedan var det minst brons, sedan topp fem och nu topp åtta. Andreas har inte haft ett riktigt bra GP sedan Köpenhamn trots att han hållit hög klass i ligorna. I takt med att hans formkurva gått nedåt har många andra förare börjat komma igång ordentligt. Andreas har inte mindre än fem förare som har mindre än nio poäng upp till honom inför tävlingen. Om någon av dessa förare får till en kanontävling och Andreas floppar igen kan det skicka honom all världens väg och göra det mycket kämpigt för honom att ta sig in i topp åtta igen. Uttrycket ”vinna eller försvinna” tycks oerhört passande i detta läge.

Lördagens förhoppning: Att vi ska få se lika fin körning som vi fick i Målilla. Tävlingen var otroligt spännande och mycket underhållande, så det är verkligen något jag hoppas kommer upprepas imorgon.

Lördagens fasa: Något jag inte vill se upprepat från Målilla är antalet skador. Vi fick inte mindre än fyra skador på två vurpor, vilket är ett otroligt dystert nummer. Så länge ingen lämnar arenan i sämre skick än de anlände i så är i alla fall jag nöjd.

Vi återkommer imorgon som vanligt med vårt tippningsinlägg. Vill du lämna ett tipp kan du göra det redan nu genom att lämna en kommentar på detta inlägg. Vi söker i vanlig ordning åtta semifinalister samt fyra av dessa som du tror tar sig till final. Om du vill ha lite mer betänketid funkar det också utmärkt att lämna ditt tipp på det inlägg vi lägger upp imorgon. Vi hade hela tre nya tippare förra veckan och jag hoppas verkligen det kan bli ännu fler den här gången, ju fler desto roligare! Ha det bra så hörs vi imorgon!

1 comment to GP-cirkusen kommer till Balkanhalvön! (Inför Gorican 2010)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>