Artem Laguta, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren!!!

Jaha, så var GP Challenge överstökat för i år. Vilken tävling det var igår! Och vilken överraskande segrare!!! Det var nog inte många som trott att ryssen (egentligen från Lettland) Artem Laguta skulle sluta överst på pallen. Men det gjorde han. Och riktigt fint körde han också, lugnt och sansat, men jättefort. SVT:s kommentatorer pratade om hur farligt bröderna Laguta brukar köra. Men såvitt jag vet är det bara Grigorij som har för vana att göra idiotsatsningar. De få gånger jag sett Artem i aktion har han kört vårdat.

Många förare körde bra, och efter ordinarie tävlings slut var nämnde Artem Laguta samt Antonio Lindbäck i topp med 12p var. Tätt därbakom var tre förare på 11p; Janusz Kolodziej, Fredrik Lindgren och Magnus Zetterström. När skiljeheaten var avklarade stod som sagt Artem Laguta som segrare. Med Artem till 2011 års GP-serie kommer Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren. Första reserv blir Janusz Kolodziej och andra reserv Magnus Zetterström. Glädjande nog blir Tomas H Jonasson tredje reserv, eftersom han slutade sexa med 9p.

Jättekul med Artem L, tycker jag. Det är alltid roligt med nya oväntade resultat. Däremot är det väl tveksamt om en 19-åring är färdig för GP-cirkusen. Men ingen kan väl säga annat än att killen ser ut att ha potential. Och inte minst är det kul för att han kör för Ryssland, som sakta men säkert verkar arbeta sig in i speedwaytoppen. Först Emil och nu Artem!

Antonio Lindbäck skötte sig utomordentligt på den lite kniviga banan i Vojens. Han överraskade ju positivt i lag-VM där, och nu följde han upp med ytterligare en övertygande tävling. Verkar som Antonio fått ordning på saker och ting i år. Jag får erkänna att jag trodde att han skulle få svårt att klara sig utan den trygghet som Tony Rickardssons uppbackning i fjol innebar. Uppenbarligen hade jag fel, och det glädjer mig mycket. Antonio har varit med i GP förut, så han går in i det hela med öppna ögon. Och förhoppningsvis med mycket bättre förutsättningar än senast. Lycka till!

Och så skönt för Fredrik Lindgren att direktkvalificera sig till GP! Nu släpper en del av pressen han har haft att ta sig in i topp 8. Han körde mycket övertygande och smart igår, inte minst i skiljeheatet där han körde skjortan av polska stjärnan Janusz Kolodziej. Hoppas att Fredrik nu kan koncentrera sig på att få ordning på vad det nu är som inte fungerat i GP hittills i år. För, som förstå-sig-påarna säger; ”det finns mycket speedway kvar i den killen”.

Dock får jag ju erkänna att jag önskar att Fredrik ska hamna i topp 8 2010 av egen kraft. Varför? Jo, naturligtvis för att det vore en jätteframgång för Fredrik. Men en trevlig biverkan vore att  Janusz Kolodziej, förstareserven, kommer in i GP 2011. Och om det är en enda förare jag önskar mig där, så är det just Kolodziej. Ett personligt wild card tror jag inte att han får. Det är redan tre polska förare i GP och de tre ligger i topp 4 just nu!  Kolodziej körde för övrigt mycket övertygande igår. I sitt sista heat behövde han bara ta 1p för att gå till topps. Men han fick stopp och slutade därmed på 11p, och där var det som bekant redan trångt. Att Kolodziej inte blev topp 3 i Vojens var kvällens negativa sensation. Men så är det ju i speedway överhuvudtaget; allt kan hända.

Anmärkningsvärt var också att Chris Harris inte körde bättre. Han slutade på 8p, som sjua strax efter Tomas H. Harris hittade inte inställningarna förrän i tredje omgången, och det håller naturligtvis inte. Nu får han antagligen ett wild card i alla fall, eftersom det ska vara två brittiska förare i serien, oavsett kvalitet. Men Harris är väl i nuläget ändå den bästa brittiska föraren, så det verkar rätt självklart att han ska vara med. Och även Harris har ju chans att ta sig in i topp 8 av egen kraft…

Apropå wild cards så kommer det väl att bli ett väldigt intressant läge i år. Att Emil Sajfutdinov hamnar utanför topp 8 är ju helt säkert. Att han får ett wild card till 2011 är också helt säkert. Men dessutom löper ju både Nicki Pedersen och Andreas Jonsson risk att hamna utanför. Och hur går det med Hancock? Och kommer Hancock och/eller Pedersen att vilja köra vidare? Många frågetecken tornar upp sig! Och för oss nyfikna åskådare återstår bara att vänta och se.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>