Åter till de Småländska skogarna (Inför Målilla 2010)

Ännu en gång beger vi oss till det lilla Målilla för att se speedway på absolut högsta nivå. Detta blir femte gången familjen Persson besöker tävlingen och det har kommit att bli något av en höjdpunkt då tävlingarna här allt som oftast är mycket, mycket underhållande och stämningen i princip alltid är på topp. GP-serien har legat på is i ett par veckor och man får verkligen känslan av att både förare och fans är grymt ivriga att komma igång igen med det spektakel som är Grand Prix speedway. Låt oss ta en titt på vad vi på Speedways tror vi kan förvänta oss av lördagens tävling.

Lördagens favorit:
Denna utmärkelse är grymt svår att hitta en solklar kandidat till då många förare har ett mycket bra facit på G&B Arena. I slutändan får det bli Tomasz Gollob här, av den anledningen att han körde fantastiskt här ifjol samt att han är i mycket fin form just nu.

Lördagens andrahandsfavorit: En annan som har ett stort antal meriter från den här banan är Jason Crump. Oftare än inte har an tagit sig till final på den här banan, även om det inte alltid resulterat i en pallplats. Jason vann här senast 2005 och har som sagt nästan alltid visat att han behärskar banan som få andra. Favorit till vinsten är han kanske inte, men det vore en lögn att säga att inte håller ett visst favoritskap.

Lördagens ”Dark horse”: Han har varit i två finaler i år men ännu inte stått på pallen en enda gång. Detta lär vara något Hans Andersen har för avsikt att ändra på, och vilken plats är då inte den bästa att göra detta på än i hans andra hem, Målilla. Hans må vara en bit ner i tabellen just nu men han har en tendens att verkligen blixtra till just här. Och det är väl ingen slump i och för sig, han har kört på den här banan sedan 1999 och kan den som få andra. Det känns lite svårt att kalla honom för favorit inför lördagens tävling, men vi vet om det är någonstans Hans kan överraska positivt så är det här.

Lördagens frågetecken: Andreas Jonsson har haft två riktigt usla GP-tävlingar i rad nu. Man skulle ju då kunna tro att hans hemmabana skulle vara stället han vänder på det hela, men det finns anledningar till att vara lite skeptisk gentemot det påståendet. Andreas har inte varit i final här sedan 2006 (han missade tävlingen 2007) och sedan dess har han bara en semifinal under sitt bälte. Man kan verkligen undra om han faktiskt ska få till det i år eller om det blir ytterligare en flopp, och med tanke på hans senaste två GP-tävlingar tycker jag det finns en hel del som pekar på varför Andreas inte är någon solklar semifinalist på lördag.

Lördagens ”One to watch”: Ingen kan ta innerkurvorna i Målilla som Hans Andersen och få kan matcha hans tekniska prestationer på denna bana. Håll ett extra öga på honom på lördag!

Lördagens ”One to beat”: Här kan jag verkligen inte hitta en enda förare, då mer eller mindre varenda förare måste spöa varandra för att en ha ett hopp om att behålla sina placeringar eller avancera upp genom tabellen. Så vem vill alla förare slå? Alla!

Lördagens duell:
Hans Andersen och Rune Holta ligger inför tävlingen på exakt samma poäng. Inte nog med det, de kör bägge två för Dackarna och har kört riktigt fint på hemmaplan den här säsongen. De är schysta killar bägge två, men jag tror verkligen de kommer ge precis allt för att se till att den andre inte tar mer poäng. Både poäng och en hel del ära står på spel.

Lördagens floppvarning: Vi har två kandidater till detta i Emil Sayfutdinov och Nicki Pedersen. Ingen av dem har inte kört på ett tag nu och bägge två dras med en skada. I slutändan får jag dock ge utmärkelsen till Sayfutdinov, framför allt eftersom han inte kört speedway på så här hög nivå på ett bra tag nu, samt att han körde ganska kasst här förra året. Och andra sidan är det Emil vi snackar om här, så det kan gå precis hursomhelst. Vem vet, han kanske går och vinner hela skiten.

Lördagens chans: Denna går till Fredrik Lindgren och Magnus Zetterström. Ingen av dem ligger i topp åtta för tillfället, men om någon av dem får till en kanontävling kan de eventuellt dels ta sig upp i topp åtta men också kunna kalla sig för bästa svensk i GP-serien. Ingen av dem sitter helt säkra för ett wild card nästa år, så ett steg upp till topp åtta skulle nog kunna ge en välbehövlig boost i självförtroende inför resten av säsongen.

Lördagens ”Kniven på strupen”: Tidigare kallad ”Lördagens ”WOO-PAH!”, detta är kategorin där vi utmärker en förare som håller på att tappa greppet om ett mål på ett eller annat sätt. Den här gången hittar vi här Kenneth Bjerre. Efter att ha legat etta i tabellen har han nu successivt tappat greppet om det guld han så många gånger sagt att han jagar. Faktum är att så många poäng nu glidit ifrån honom att han nu håller på att tappa greppet om en medalj helt och hållet. Han ligger bara sex poäng för Chris Holder och bara tio poäng före Hans Andersen och Rune Holta. Alltså finns det knappt några utrymmen alls för misstag från Bjerres sida och en usel tävling kan mycket väl skicka ut honom ur medaljstriden för gott.

Lördagens förhoppning: Att Thomas H Jonasson ska kunna genomföra tävlingen. Det vore otroligt surt att se honom missa sitt första GP på grund av det som hände i tisdags. Av vad han själv säger tycks det som om han kommer kunna köra, vilket är glädjande att höra. Vi håller alla tummarna för att han ska kunna ta sig till start.

Lördagens fasa: I skrivande stund är inte väderprognosen för lördagen speciellt optimistisk. Låt oss innerligen hoppas att det blir så pass hyfsat att det går att genomföra tävlingen. I och för sig, tänker man tillbaka till 2006 och minns det kärr man då kallade bana så inser man att det ska till en hel del för att man ska ställa in en tävling i Målilla. Skulle dock vara skönt om slapp regnet helt och hållet.

I och med att vi inte kommer ha tillgång till internet under stora delar av morgondagen kommer detta inlägg lite tidigare än vanligt. Vi får tillgång till datorn igen först på söndag kväll så ”efter-inlägget” kommer bli lite försenat. Tippnings-inlägget kommer imorgon istället för lördag och alla som vill är hjärtligt välkomna att delta i tippandet, ju fler desto roligare! Om vi inte hörs då önskar jag er alla en mycket trevlig speedwaykväll, och till er som ska till Målilla säger jag; vi ses där!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>