Holder på topp efter en spektakulär tävling!

För tredje gång i år kan vi konstatera att vi har en helt ny GP-segrare! Chris Holder gör Kenneth Bjerre och Jarek Hampel sällskap som förstagångssegrare under säsongen 2010. Och vilken tävling han gjorde det i. Även om det var en hel del gruff förarna emellan så var det mycket fin och underhållande körning. Låt oss dyka rakt in i hetluften och se vilka förare gjort sig förtjänta av utmärkelser, både positiva och negativa!

Kvällens ”Klippa”: Även om han inte vann så tyckte jag det kändes som om det faktiskt var Hampel som var stabilast på sin cykel. Det tog honom inte till vinst, men det skickade upp honom till toppen av tabellen igen. Visserligen är det bara en ledning med två poäng, men som vi sett är det stabilitet som är nyckeln i Grand Prix, och Hampel är nu den enda föraren som varit i alla finaler utom en. Som sagt, han var inte bäst, men han kändes stabilast.

Kvällens ”Rauk”: Man kan inte säga något annat dock än att detta verkligen var Chris Holders kväll. Det må ha gått lite upp och ner, samt en lite dust med Jason Crump men i slutändan var den yngre australiensaren som drog det absolut längsta strået. Han vann sitt första GP och var poängbäst på 19 poäng. Grymt kul för både Holder och vi som såg på då han verkligen stod för en sjujävla show!

Kvällens uppstudsare:
Fredrik Lindgren hade som bekant innan kvällens tävling inte lyckats ta sig till semifinal. Inte nog med det, men han var den enda föraren i det permanenta startfältet som inte lyckats med detta. Igår blixtrade han dock till och visade att han faktiskt kan vara med at tävla på absolut högsta nivå. Fick känslan av att något kan ha släppt för Fredrik igår kväll. Nu återstår det bara att se om han kan ta med sig denna form genom Lag-VM och sedan till andra halvan av GP-säsongen.

Kvällens besvikelse: Med tanke på hur han kört tidigare under säsongen och hur bra han kört här förr så hade man verkligen högre förhoppningar på Chris Harris. Faktum är att alla britter föll ganska hårt, även om man kanske inte hade några överdrivet stora förväntningar på varken Nicholls eller Woffinden. Harris var helt enkelt den man hade hoppats mest på, och jämfört med förra årets tävling såg han mycket blek ut.

Kvällens flopp: Efter Torun trodde man inte att Andreas Jonsson kunde floppa hårdare än han gjorde där, men igår föll han till en ny lägsta nivå. Det var mycket länge sedan vi såg honom ta bara två poäng, och för någon som sagt att han vill vara med och jaga medalj så är det helt enkelt på tok för dåligt. Andreas sa att han kände sig vilse i inställningarna redan i Torun och han tycks inte vara ett steg närmare att hitta rätt i nuläget, snarare tvärt om. Om Andreas inte vill behöva kämpa för att överhuvudtaget komma med i topp åtta måste något drastiskt ske och det illa kvickt.

Kvällens sten: Föga förvånande hittar vi Jonsson även här. Finns egentligen inte mycket mer att säga än att han var klart sämst på kvällen med futtiga två pinnar.

Kvällens otursgubbe: Man kan inte annat än tycka väldigt synd om Tomasz Gollob som tycktes vara på väg mot en solklar final när hans cykel packade ihop och skickade honom rätt ut ur mötet. Det är alltid synd när en förare tvingas ut ur tävlingen på grund av något han inte har kontroll över, framför allt när det är i ett så avgörande läge. Tacksamt nog tappade han bara fyra poäng totalt mot Hampel och ligger trots allt hela 15 poäng för Jason Crump som för närvarande ligger trea. Surt för Gollob, men det blev tacksamt nog inte fullt så illa som det hade kunnat bli.

Kvällens insats: Man får allt ge Dave Watt en hel del beröm då denne faktiskt lyckades kassera in sex poäng, vilket är mer än vad somliga av vildkorten tagit. Hade han lyckats hålla sig på cykeln hade han faktiskt haft chans på en semifinal. Trots att han inte gick så långt kan man inte säga mycket annat än att han körde bättre än vad många av oss trodde han skulle göra.

Kvällens trend: Att mucka gräll med andra förare, helst av allt din landsman! Jag vet inte vad det är med just Cardiff, men det verkar som om det är det enda stället där förarna blir irriterade nog att börja armbågas och gruffa med varandra. Chris Holder och Jason Crump var i luven på varandra och Hans Andersen och Nicki Pedersen såg ut att vara på väg att upprepa förra årets knytnävsviftande. Tacksamt nog blev det aldrig något allvarligt, men man kan ju undra hur det kommer sig att det bara är på just den här arenan dessa konfrontationer. Troligtvis en ren slump ändå lite udda.

Kvällens tabellvinnare: Chris Holder fladdrade upp till femte plats efter att ha legat utanför topp åtta ett bra tag nu. I nuläget ligger han fyra poäng före Holta som nu ligger på sjätte plats, men Chris har och andra sidan bara sex poäng upp till Bjerre på fjärde plats, och med tanke på hur dåligt Bjerre kört på sistone i GP så har Holder verkligen ett bra läge att få ordentligt med fotfäste i topp åtta.

Kvällen tabellförlorare: Här har vi idag två herrar; Andreas Jonsson och Kenneth Bjerre. Jonsson trillade ut ur topp åtta och i och med hans ruttna resultat så släcktes nog hans medaljdrömmar för i år. Han har nu 27 poäng efter Jason Crump som ligger trea, och med tanke på bägge förarnas formkurvor finns det inte mycket som talar för att Jonsson skulle kunna ta in ett sådant försprång. Bjerre tappade helt och hållet häng på just Crump och ser också sina förhoppningar om en medalj långsamt glida undan. Det ser inte så jätte illa ut om man tittar på tabellen i sitt nuvarande läge, men med tanke på att Bjerre låg etta för tre tävlingar sedan så börjar man se att skadan som skett faktisk är ganska allvarlig.

Kvällens uppsving: Detta kom från ingen mindre än Fredrik Lindgren. Efter att ha slarvat bort en semifinal ett antal gånger tog han sig äntligen hela vägen fram. Visst, sedan blev det inte mycket mer, men det är verkligen ett fall framåt för dackeföraren. Han är inte i topp åtta ännu, men lyckas han behålla den här formen så kanske han lyckas nå sitt mål (en direktkvalificering till 2011 års GP) trots allt.

Kvällens glädjeämne: Att vi ser att det finns många förare som är så pass skickliga att de klarar av att till och med vinna GP:n trots att de är underdogs. Bjerre gjorde det oväntat i Göteborg, Hampel kom in som återkomling efter två års frånvaro och har redan seglat upp som en av guldfavoriterna, och nu har vi Holder som lyckas vinna ett GP under sin första säsong som permanent förare. Sist gång jag kan minnas det hände var när Chris Harris vann just i Cardiff 2007, så det är på tiden att vi ser något liknande. Det känns verkligen som ribban för vad som krävs av en elitförare höjts i år, och det har verkligen lett till mycket bra och underhållande körning och den intressantaste tabellen på många år, vilket är något vi som publik verkligen kan glädjas åt.

Kvällens ”Hur tänkte du där?”: Den här går till ingen mindre än domare Krister Gardell. I heat 14 tyckte vi som satt och såg att det såg ut som om Jason Crump gick omkull helt på egen hand, vilket vanligtvis brukar leda till en uteslutning även om det är en förstaböjsincident. Men udda nog blev alla fyra förare tillbakakallade. Vanligtvis brukar jag tycka att det är bra när detta händer, men inte när en förare går omkull helt solo, då tycker jag de förtjänar en uteslutning. Hursomhelst var detta ingen stor grej och det blev ett bra heat i slutändan, men vi var många som tyckte att detta var ett ganska udda domslut.

Kvällens ”First!”: Holders första final och GP-seger, Lindgrens första semifinal och första gången vi hade två australiensare på pallen i år.

Kan meddela att jag och min kära far idag satte nytt tippningsrekord genom att pricka in 7+2! Detta innebär alltså att vi bägge två belönas med fyra poäng var. Vill också ge ett ”shoutout” till vår nya förstagångstippare, Jesus!

Tippningsresultat från tävlingen i Cardiff:
1. Mikael/Olof (7+2)
2. Annika/Emma G.H (6+3)
3. Ingrid/Mathias (6+2)
4. Jesus (5+3)

Tippningsligan efter 6:e omgången:
1. Annika (13)
2. Olof (11)
3. Emma G.H (10)
4. Mathias (8)
5. Mikael (7)
6. Ingrid (7)
7. Tina (3)
8. Jesus (0)

Får säga att detta nog var en av de bästa tävlingarna i år. Det var bra körning kvällen igenom och ett intressant resultat. Det känns verkligen som om vi håller på att bli bortskämda med bra GP-tävlingar då de tävlingar vi sett ännu så länge i år verkligen är ljusår bättre än vad vi såg förra året. Nu får vi dock hålla oss ett par veckor medan GP-serien tar en liten paus. Under tiden har vi Lag-VM att se fram emot, och SVT:s kommentatorer hintade om att det var på väg att gå igenom att man kommer få köra detta mästerskap med de gamla ljuddämparna. Detta innebär att det trots allt verkar som om alla länder kan tänka sig att ställa med sitt A-lag, vilket är goda nyheter för alla speedwayintresserade. Kommande dagar kommer jag lägga upp ett inlägg om dagen med domarstatistik för 2008, 2009 och halva 2010 samt ett avslutande inlägg med de slutsatser man kan dra från den insamlade informationen. Nästa inlägg bör komma så tidigt som ikväll. Hoppas innerligen ni hade en lika trevlig kväll som vi hade! Ha det bra tills vi ses nästa gång!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>