Flaggskeppstävlingen stundar! (Inför Cardiff 2010)

För 10:e gången återvänder GP-cirkusen till Millennium Stadium i Cardiff, Wales. Tävlingen brukar kallas kronjuvelen för hela GP-säsongen och många förare säger att detta klart är den tävlingen de ser fram emot mest. Under åren har vi fått så många som sex olika vinnare, varav fyra förare fortfarande är med och kör i år. Att tippa en vinnare i år är sannerligen dock inte det lättaste. Förra tävlingen i Torun var det problematiskt att tippa för att det kändes som att många förare var ur form och att det var svårt att förutspå vilka som skulle kunna höja sig när det var skarpt läge. Den här gången har vi motsatt problem. Med ett fåtal undantag har mer eller mindre varenda GP-förare haft en rad riktiga kanontävlingar de senaste veckorna, så nu är det svårt att avgöra vem av dem som är absolut vassast. Ingen lätt uppgift att försöka förutspå den här tävlingen, men vi ska göra ett försök ändå. Här har ni Speedways spekulationer inför morgondagen.

Lördagens favorit: Även om han ännu inte vunnit här någon gång kan man inte förneka att Tomasz Gollob är i en så pass bra form att han ser ut att kunna klå vem som helst, var som helst. Han har inte förlorat många heat de senaste veckorna och så sent som i onsdags tog han helt fullt i ett möte i Polen. Det må ha varit en hel del kontrovers kring Gollob den gångna veckan, men en sak är mycket säker: det är få i nuläget som kan rå på honom.

Lördagens andrahandsfavorit:
Han må ha gjort en tämligen medioker tävling i tisdags i Vetlanda, men Jason Crumps facit i Cardiff talar för sig själv. Han har vunnit här tre gånger och förra året lyckades han kassera in mäktiga 24 poäng i vad som får kallas hans bästa tävling på många år. Som sagt, hans form har inte varit på topp de senaste dagarna, men att säga att han inte håller någon form av favoritskap inför morgondagen vore något av en lögn.

Lördagens ”Dark Horse”:
Det var tre år sedan han lyckades vinna sitt första GP här och han visade förra året att detta är en tävling då han kan höja sig rejält. Chris Harris har haft en hyfsad start på säsongen men ännu så länge har det bara blivit en final för honom. Med tanke på att han är bättre överlag i år samt att han verkar kunna trissa upp sig rejält i just Cardiff misstänker jag att han imorgon kan blixtra till och överraska övriga förare. Han är långt ifrån favorittippad dock, vilket gör honom till en ”dark horse” imorgon.

Lördagens frågetecken: Förra året tog han sig överraskande till sin andra final för säsongen och lyckades knipa en andraplats bakom en briljant Jason Crump. I år har det gått bra mycket sämre för Fredrik Lindgren. Han är den ende föraren i det permanenta startfältet som inte lyckats ta sig till en enda semifinal och det tycks bli mer och mer uppgivet för varje tävling som går. Dock har vi som sagt sett att han kan få till det riktigt fint just på den här banan, så nu ligger det ett stort frågetecken över Lindgren inför imorgon. Är detta en bana där han kan vara konsekvent bra, eller var förra året bara en lyckoträff?

Lördagens ”One to beat”:
Som tidigare nämnt är Gollob just nu i en utomordentligt bra form, och har inte förlorat många heat i någon liga. Jag tror man ganska kallt kan säga att han för tillfället är den bästa föraren i världen. Lägg därtill att han leder VM-serien, så är han en perfekt måltavla för de förare som vill bevisa att de minsann också kan.

Lördagens ”One to watch”: Rune Holtas form har varit superb de gångna veckorna och han har verkligen bjudit på mycket underhållande körning, inte minst när han tävlat för Dackarna. Nu har han i och för sig aldrig lyckats speciellt bra i Cardiff, men med tanke på hur han kör i nuläget så vet vi att han verkligen kan bjuda på ett spektakel, oavsett bana. Håll ett extra öga på allas favoritnorsk/polack!

Lördagens duell: Jason Crump och Kenneth Bjerre skiljs bara av en poäng i nuläget, och det är inte vad som helst som de tampas om, utan tredjeplatsen i sammandraget. Holta, som ligger på femte plats, har tio poäng upp till Crump, så det är ett litet glapp däremellan. Den som tar mest poäng av Bjerre och Crump kommer troligen kunna skaffa sig ett stadigare grepp om den absoluta toppen, förutsatt att de inte floppar bägge två och faller ner i tabellen som ett par stenar. Oavsett, de är klart de förare som har mest på att vinna genom att spöa varandra.

Lördagens floppvarning: Med tanke på hur illa han kört de senaste två tävlingarna får jag säga Greg Hancock här. Han kom förvisso fyra här förra året, men ännu så länge har inte gett oss speciellt stor anledning att tro att han kommer hitta den formen igen till imorgon. Men vem vet, kanske har han fixat till det hela och är tillbaka i sin gamla form, men detta är verkligen ett fall av ”jag tror det när jag ser det”.

Lördagens chans: Vi har ett antal förare som kan ge sig själva ett riktigt bra utgångsläge inför den andra halvan av säsongen om de får till det i Cardiff. Rune Holta, Andreas Jonsson och Hans Andersen ligger mycket nära varandra i tabellen och ett bra resultat kan ge dem ordentligt med mark under fötterna i mitten på topp åtta. I och med att de ligger så tätt så skulle den som klarar sig bäst rimligtvis kunna dra ifrån aningen, och bara den minsta marginalen har vi sett kan göra en otrolig skillnad i årets serie. Alla tre har som sagt chansen att använda Cardiff som en språngbräda för att dra ifrån de andra, om än bara lite. Ska bli intressant att se vem eller vilka som lyckas kapitalisera på denna möjlighet.

Lördagens ”WOO-PAH!”: Nicki Pedersen spåddes som en klar guldfavorit inför i år (bland annat av mig själv), men ännu så länge har det sett mycket blekt ut. Han har saknat nästan allt som gjorde honom till en riktig toppförare 2007 och 2008, och nu kämpar han febrilt för att överhuvudtaget hålla sig innanför topp åtta. Han ligger bara tre poäng för Chris Holder, och en flopp imorgon kommer definitivt skicka ner honom i bottenskiktet av tabellen. Dags för ett uppsving nu Nicki, innan skadan blir allt för stor.

Lördagens förhoppning: Att vi ska få en underhållande och schyst tävling. Jag tror vi alla minns Nicholls och Sayfutdinovs sandlådeaktivitet förra året, så om vi slipper något sånt (och trams i övrigt) så blir jag nöjd.

Lördagens fasa: Något vi också minns var de grymt kontroversiella domsluten som fattades här 2008, då Marek Wojaczek två gånger mer eller mindre begick tjänstefel då han dömde till fördel för Nicki Pedersen efter att denne två gånger kört rätt in i en motståndare som låg före honom. Jag hoppas innerligen att vi ska slippa se något liknande i år, då det verkligen förstörde den tävlingen.

Beträffande tippning så kör vi som förra veckan. Vi lägger alltså upp en separat inlägg imorgon med allas tippningar och möjlighet att ändra finns fram till tävlingens start. Som vanligt får alla som vill vara med! Vi vill ha åtta semifinalister och fyra finalister. Det är i första hand semifinalister som räknas, men lyckas man träffa in finalister så är det givetvis ett stort plus. Lämna gärna en kommentar med din tippning på detta inlägg eller det vi lägger upp imorgon så är du med och tävlar om titeln ”Årets tippare 2010”. Resultaten redovisas som vanligt i ”Efter GP”-inlägget som lär komma på söndag. Vi hörs imorgon, och om inte annat; ha en trevlig GP-kväll!

2 comments to Flaggskeppstävlingen stundar! (Inför Cardiff 2010)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>