Nya ljuddämpare (eller öronproppar?)

Så rullar då ”såpan” om de nya ljuddämparna vidare. Det senaste avsnittet berör som bekant om vissa förare kommer att köra lag-VM eller inte. Hela frågan är synnerligen märkligt hanterat av både nationella som internationella aktörer. Jag har full förståelse för förarnas vilsenhet att köra med de gamla dämparna i vissa tävlingar och de nya dagen därpå.

Om jag förstått saken rätt kördes gårdagens GP-kval med de nya dämparna. Ser vi till resultaten tycks vissa förare klara detta alldeles utmärkt. Mycket goda resultat presterades av både äldre och yngre förare (t. ex. Magnus Zorro och Thomas H) och av förare från olika länder (t. ex. Karpov – Ukraina, Lindbäck – Sverige och Harris – GB m. fl.). Tyvärr kunde vi också notera ett antal krascher. Om dessa berodde på de nya dämparna eller tillfälligheter har jag i nuläget inte en aning om. Hela situationen är för mig synnerligen förvirrande. För resultat se t. ex. aktuellspeedway.se (för övrigt en eloge till denna utmärkta sida)

Jag kan inte låta bli att undra över motivet till att över huvud taget krångla med byte av ljuddämpare. Efter vad jag förstått är det något slags tänk att minska bullret i samband med tävlingarna. Vem är det man har i åtanke? Som speedwayälskare är ljudet från motorerna en för mig viktig och stämningsskapande inramning till hela upplevelsen. Under de ca. 50 år som jag bevistat speedwaymatcher har jag aldrig någon gång störts av motorernas ljudnivå. Det finns säkert de som har känsligare öron än jag – men för dessa finns ju enkla, effektiva och ganska billiga hörselskydd att tillgå. Det jag kan störas av beträffande ljudnivå är den starka volymen från högtalarna när det spelas pausmusik (jag tänker speciellt på inomhustävlingarna i Parken, Köpenhamn). Likaså kan det ibland vara väldigt höga ljudnivåer från tutor av allehanda slag (tänker bl. a. på Vetlandafansens ”allväderstuta”), men även detta ser jag som en häftig del av totalupplevelsen. Är det de kringboende runt arenorna man vill visa hänsyn? Åtminstone i Sverige ligger ju de permanenta arenorna en bra bit utanför tätorterna (så även i Vojens) och vid tävlingar på tillfälliga arenor kan knappast ljudnivån från speedwaycycklarna vara mer störande än ljudet från fotbollsmatcher eller rockkonserter.

Jag tycker all den turbulens som denna fråga genererar är synnerligen trist och onödig och tar fokus från allt det spännande och positiva som är förknippat med denna fascinerande sport. Jag tänker njuta av den relativt korta speedwaysäsongen och ser fram emot att åka till Vojens och lag-VM och hoppas att förnuftet får råda så att vi får uppleva tävlingar med de bästa lagen och de bästa förarna på plats.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>