En rödvit kväll på alla sätt och vis!

Efter en kväll med fler läskiga krascher än jag personligen är bekväm med kunde vi konstatera att två förare fortsätter leverera och två förare har åter hittat formen. Och framför allt; polackerna är fan grymma i år! Låt oss ta en titt på vilka förare som utmärkte på både gott och ont denna afton!

Kvällens ”Klippa”:
Gollob. 24 poäng. Ingen ytterligare förklaring behövs. Gollob är nu en av (så vitt jag vet) fyra förare som lyckats ta en fullpoängare, bland det mest imponerande en förare kan lyckas med.

Kvällens ”Rauk”: Rune Holta tycks verkligen trivas på banan in Torun. Han är en av de förare som lyckats allra bäst här under seriematcherna och han visade ikväll att han också kan köra bra här gentemot de allra, allra bästa här. Tror detta är en av de bästa tävlingarna han kört när han inte varit mitt i en av sina legendariska upphämtningar. En mäkta stark insats av den norske polacken!

Kvällens uppstudsare: Rune Holta i all ära, men får ändå ge detta till Tai Woffinden. Tror inte det var någon som trodde att han ens skulle ha en chans att nå semifinal, men han lyckades ändå! Det var dessutom den första semifinalen i hela hans karriär. Det lär ta ett tag innan han är uppe på pallen, men han tar verkligen ett steg framåt varje tävling.

Kvällens besvikelse:
Med tanke på att han kört riktigt fint de senaste tävlingarna hade man klart hoppats på mer från Kenneth Bjerre. Han såg inte ett dugg bekväm ut på banan, farten var ickeexisterande och det gick stundtals mycket knakigt generellt. Han gick inte in som favorit i och för sig, men mer än fyra poäng från den som låg tvåa i sammandraget tycker jag man kan vänta sig.

Kvällens flopp: Ännu sämre gick det dock för Andreas Jonsson, som floppade ordentligt. Jonsson, som tidigare hade lite häng på de i toppen, har nu trillat ner genom tabellen och har nu 32 poäng up till ledande Gollob. Liksom Bjerre hade Jonsson verkligen ingenting att komma med. Han sa själv att han var helt vilsen med inställningarna och det syntes verkligen. I en tävling där det verkligen var viktigt för honom att ta så många poäng som möjligt för att kunna hänga med i toppstriden föll han igenom totalt och gjorde sin klart sämsta tävling i år. Det finns fortfarande chans att jobba ikapp, men man kan inte förneka att detta var ett redigt bakslag för den medaljjagande Jonsson.

Kvällens sten: Jonsson har vi här, då han helt enkelt tog minst poäng av alla i hela tävlingen. Med tanke på vilka förväntningar som låg på honom känns detta lite extra tungt får jag ju säga.

Kvällens otursgubbe: Chris Holder var på väg mot en riktigt fin tävling när olyckan var framme. Han fick ett redigt res, gick omkull och blev påkörd av Greg Hancock (som gjorde allt han kunde för att väja, hade han inte gjort det hade det blivit ännu värre). Det såg verkligen läskigt ut, nästan som om Chris axel blev fullkomligt krossad. Han var på väg till semifinal men tvingades bryta efter denna hemska krasch. Tacksamt nog verkar inget vara brutet, så tur i oturen antar jag.

*NY* Kvällens ”He-Man”: Då och då ser man förare bli fullkomligt sönderslagna i en krasch och man är fullkomligt övertygad om att de inte kommer kunna tävla på ett bra tag. Men hux flux är de på banan igen och redo att köra vidare mot alla odds. Igår hade vi två sådana; Nicki Pedersen och Magnus Zetterström. Nicki gjorde en redig ”faceplant” i över 100 km i timmen och Zetterström slungades rätt ner i marken mycket våldsamt, men lik förbannat var de uppe vid nästa givna tillfälle. Som Nickis coach en gång sa; man skulle kunna slänga en speedwayförare i en torktumlare och de skulle ändå sätta sig på cykeln om man tillät dem. Idrottare med mer viljestyrka får man verkligen leta efter.

Kvällens insats: Här hittar vi ingen mindre än Piotr Protasiewicz! Efter noll poäng på fem heat i Köpenhamn såg han ut att fortsätta den trenden i Torun. Han började det hela riktigt uselt med tre raka nollor, men avslutade starkt med fem poäng på två heat. I och med det lyckades han faktiskt ta mer poäng än både Andreas Jonsson och Kenneth Bjerre. Det är möjligt att detta är det sista vi ser av ”Pepe” på GP-scenen i år, och om så är fallet tycker jag verkligen det var kul att vi fick se honom gå ut med stil.

Kvällens trend: Polskt! Polsk arena, polsk läktarkultur, fem polska förare på banan (sex om man räknar med Mroczka som körde ett knappt varv), fyra polska förare i semi, tre polska förare i final och tre polska förare på pallen. Lägg där till tre polska förare i topp åtta varav två av dessa är etta och tvåa. Ingen kan säga något annat än att polackerna i och med går dagen bevisat att de kör fantastisk speedway, samt att de tagit speedwaykulturen längre fram än något annat land. Arenan i Torun är något av en symbol för vad speedway borde vara, en standard Polen satt för oss andra att följa.

Kvällens tabellvinnare: Den stora vinnaren är ingen mindre än Gollob. Inför tävlingen låg han tre och var en poäng efter Bjerre. I och med hans otroliga resultat och Bjerres plattfall stormade Gollob inte bara förbi honom, utan drog ifrån ordentligt. Gollob leder nu över Hampel med tre poäng och är hela 19 före Bjerre som är trea. Om man håller på Gollob eller Hampel så kunde resultatet inte varit bättre. Extra cred till Holta också, som fladdrade upp till femte, vilket är bland det högsta han någonsin legat i GP-sammanhang.

Kvällens tabellförlorare: När man är med och kämpar i toppen kostar ett dåligt resultat dyrt, något Bjerre fick erfara. Han tappade sin andraplacering och tappade otroligt mycket mark upp till Gollob och Hampel i toppen. Inte nog med det, Jason Crump gjorde en riktigt bra tävling också och tog in väldigt många poäng på Bjerre, vilket gör att Bjerre nu ligger trea med en poäng ner till Crump. I och med att Crump tycks ha hittat tillbaka till en god form samt att Bjerre för tillfället inte kör i Polen eller Sverige (och således inte får mycket matchträning) så är det en hel del som talar till Crumps fördel. En långt ifrån ideal situation för Bjerre med andra ord.

Kvällens uppsving: Kom från Rune Holta. Han hade inte varit i semifinal sedan öppningstävlingen i Leszno och har haft en ganska bedrövlig GP-säsong fram till nu. Visst, han har varit snäppet bättre än han varit tidigare år, men det har han inte haft mycket för i och med att alla andra förare också klivit upp ett steg. Gjorde Holta sin klart bästa tävling under första halvan av en säsong på mycket länge (han tog mer poäng igår än han gjorde när han vann i Göteborg 2008) och bevisar både för oss och sig själv att det inte var ett misstag att faktiskt köra GP i år, något han var lite smått tveksam inför årets säsong.

Kvällens glädjeämne: Att vi har två mycket värdiga förare på plats ett och två i tabellen. Gollob säga vara den förare som egentligen borde ha blivit världsmästare men har helt enkelt inte fått det att funka hela vägen. Nu tycks det verkligen som om han hittat en form som är så bra att han faktiskt skulle kunna vinna hela skiten i år. Sedan har vi Hampel på andraplatsen, en förare många sagt borde varit med i GP förra året men fick helt enkelt inte det. Nu är han inne igen och lämnar besked gång på gång att han verkligen hör hemma här och sannerligen är en av de absolut bästa förarna i hela världen.

Kvällens ”Hur tänkte du där?”:
Vi såg igår två lite tveksamma uteslutningar. Dels när Nicki Pedersen blev utesluten i heat två. Jag antar att man skulle kunna hävda att Hans Andersen i det läget faktiskt låg före och att Pedersen hade utrymme att väja undan. Och andra sidan var det en ganska plötslig manöver från Andersens sida och det skulle kunna hävdas att Pedersen blev påkörd. Svårt beslut oavsett, men det är kanske inte var det domslutet man väntade sig. Sedan hade vi heat 13 då Miedzinski blev utesluten efter vad jag tyckte såg ut som en ”förstaböjsincident ”, vilket vanligtvis brukar resultera i omstart för alla fyra. Återigen, domslutet var kanske inte fel enligt regelboken, men som sagt, inte vad man väntade sig.

Kvällens ”First!”: Gollobs första fullpoängare, Holtas första final i år, första gången vi har tre polacker på pallen, första tävlingen i Torun, Woffindens första semifinal och första gången vi sett fyra olika tabelledare på en säsong.

Tippningsresultat


1. Annika, Emma G-H
(6+3)
2. Mathias
(5+3)
3. Olof, Ingrid, Mikael
(5+2)

Tippningsligan efter omgång 5

1. Annika (11)
2. Emma G-H (8)
3. Mathias (7)
4. Olof (7)
5. Ingrid (6)
6. Mikael (3)
7. Tina (3)

Som sagt, den här tävlingen innehöll lite fler olyckor än jag känner att jag är bekväm med, men tacksamt nog verkar ingen ha ådragit sig någon extremt allvarlig skada (en mycket relativ term inom speedway i och för sig), men tyckte det var en bra och underhållande tävling överlag. Nu riktar vi blickarna mot den sista GP-tävlingen innan uppehållet, Millenium Stadium i Cardiff, Wales; den största tävlingen på hela säsongen och kallad av somliga för säsongens höjdpunkt. Det är om tre veckor det, vi hörs då!

Fullständigt resultat från tävlingen i Torun

1 comment to En rödvit kväll på alla sätt och vis!

  • Emma G-H

    Det var tråkigt att inte kunna se tävlingen från Nåje och istället tvingas se ett visst bröllop i brist på annat. Följde dock gp-resultaten via sky sports, men roligt att läsa Olofs reflektioner i efterhand, det gör det hela en gnutta mer levande. Är av flera anledningar mycket nöjd med Holtas prestationer =) Synd förresten på alla olyckor, tycker den svenska norskan. By the way, det är Emma G-H med – och inte .! Har man andra plats i ligan så ska det vara rätt =)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>