Till en av de bästa platserna i världen för ett GP (Inför Torun 2010)

När jag för första gången såg den nya speedwayarenan i Torun sa jag till mig själv att den här arenan är som byggd för GP-speedway. Som på beställning har man nu bestämt sig för att det är här vi ska få bevittna GP-seriens femte omgång, en omgång som tycks vara minst lika oviss som alla tidigare tävlingar så här långt. I och för sig kan man nu börja se vissa mönster i hur de olika förarna kör och vad de är kapabla till, men om det är något vi lärt oss i år så är det att man aldrig bör anta att saker ska bli som de ser ut att bli på pappret. Låt oss spekulera lite inför vad vi kanske kan vänta oss inför morgondagens tävling!

Lördagens favorit: Med tanke på formen han varit i de senaste två veckorna är det svårt att säga något annat än Jaroslaw Hampel. Han har kört totalt fyra ligamatcher i Sverige och Polen, och i alla dessa har han bara tappat två poäng totalt! Sådana resultat går helt enkelt inte att säga emot, och när man också har i åtanke att Jarek för tillfället leder hela GP-serien så finns det inte mycket annat att säga än att han är favorit i morgondagens tävling.

Lördagens andrahandsfavorit:
En som också kört bra den senaste tiden och visat att han hittar runt fint på banan i Torun är Tomasz Gollob. När hans Gorzow besökte arenan tidigare i år lyckades han landa 15+1 poäng på sex heat, vilket är mer än vad många av hemmaförarna någonsin lyckats med. Lägg då också till att Gollob är en av två förare som varit på pallen tre av fyra gånger under årets GP-säsong (Hampel är den andra) så ser man tydligt att Gollob definitivt är någon att räkna med imorgon.

Lördagens ”Dark Horse”:
I ärlighetens namn har jag svårt att hitta en förare jag tror kan överraska, då många förare underpresterat ganska ordentligt den senaste tiden. Men en jag tror kan blixtra till lite extra imorgon är faktiskt Rune Holta. Han har kört fint på sistone och har dessutom visat att han kan köra riktigt bra på just denna banan. I och med att det är just Holta kan det givetvis flippa helt åt andra hållet, men om det är någon som jag tror har kapacitet att överraska imorgon så får det bli Holta.

Lördagens frågetecken: Är Greg Hancock inne i en svacka eller har han helt enkelt blivit passerad av en hel generation yngre förare? Detta är något man frågat sig många gånger i år och morgondagen är inget undantag. Hancock har en bra GP-tävling än så länge i år, men de övriga får ses som fiaskon, i alla fall för en förare av hans kaliber. Blir lördagens tävling början på hans återtåg eller har båten helt enkelt seglat för den amerikanske veteranen? Personligen lutar jag nog mer åt det senare alternativet (hoppas jag har fel), men vi får helt enkelt vänta och se.

Lördagens ”One to beat”: Den senaste tiden har allt gått rätt för Hampel och det är banne mig inte många som lyckats klå honom den senaste tiden (den ende icke lagkamraten som gjort det är Nicki Pedersen) och således har Hampel satt upp sig själv som den enskilt bäste föraren i världen. Jag misstänker att varenda förare i hela startfältet är ivriga att bevisa att de minsann är minst lika bra, detta genom att klå Hampel imorgon.

Lördagens ”One to watch”:
Vi har hela tre förare som kör för Torun i morgondagens startfält, men den jag tänker hålla lite extra koll på är wild cardet Adrian Miedzinski. Hans Andersen och Chris Holder i all ära, men av någon anledning är jag lite extra intresserad av att se vad Miedzinski kan hitta på, då han går in i tävlingen helt utan press och bara har saker att vinna. Alla tre förare är värda att hålla koll på, men Miedzinski är för mig den intressantaste.

Lördagens duell: De har varit rivaler hur länge som helst och nu ligger de sexa och sjua i tabellen och skiljs av bara en poäng; Hans Andersen och Nicki Pedersen. Dessa två har mer eller mindre en prestigekamp varje tävling, men nu när de ligger så otroligt nära varandra tror jag de kan bli mer tända på att besegra varandra än vanligt. Kampen mellan dessa två är alltid en av de hårdaste, och imorgon är insatserna högre än vanligt.

Lördagens floppvarning:
Samtidigt som han är del av duellen så måste man höja lite på ögonbrynen inför Nicki Pedersen. Hans insats i tisdags mot Vetlanda var nog det klenaste jag sett från honom på många år och han var verkligen varit ur slag under GP:t i Köpenhamn. Helt enkelt, de senaste resultaten talar inte för honom. Visst, han kan lika gärna gå till final, men jag skulle ljuga om jag sa att jag trodde att det var speciellt troligt.

Lördagens chans: Både Hans Andersen och Chris Holder ligger i nuläget i topp åtta, men med mycket, mycket små marginaler. Nu har de bägge två fördel imorgon i och med att de tävlar för Torun i Ekstraliga. De har med andra ord ett gyllene läge att dra ifrån motståndet ytterligare och ankra sig fast ännu hårdare i den absoluta toppen. Andersen har i och för sig två hemmabanor till i år (Målilla och Vojens), men den här tävlingen kan verkligen ge honom ett mycket bra utgångsläge inför de övriga ”hemmamatcherna”. Som sagt, dessa två herrar har all möjlighet i världen att dra nytta av sin hemmabanekunskap och få till ett kanonresultat, låt oss bara hoppas att de faktiskt tar chansen också.

Lördagens ”WOO-PAH”: Han har varit här fler gånger än någon annan förare, men nu är det verkligen allvar. Greg Hancock ligger i nuläget 32 poäng bakom ledande Hampel och hans medaljchanser har mer eller mindre helt glidit honom ur händerna. Det är inte helt kört än, men ett dåligt resultat imorgon kan verkligen plocka bort honom från en eventuell toppstrid fullkomligt. Går det riktigt illa kan det bli en utmaning för honom att ens ta sig upp i topp åtta, framför allt nu när motståndet är så hårt som det är i år. Sista chansen, Greg.

Lördagens förhoppning: Det vanliga: Att vi ska få fint väder och schyst körning utan något trams varken från förare eller från kommentatorer.

Lördagens fasa: Egentligen är det inget speciellt jag är orolig för inför morgondagens spektakel. Jag tror verkligen det har alla möjligheter att bli ett riktigt bra GP. Visst, man hoppas ju att alla förare ska klara sig helskinnade, men det ingår i grundinställningen inför varje tävling.

Den här veckan gör vi tippningen lite annorlunda. Istället för att baka in det i detta inlägg publicerar vi istället ett separat inlägg under morgondagen med allas tippningar. Detta är för att alla ska ha en chans att ta del av så mycket information som möjligt innan man fattar sitt slutliga beslut. Så vill du vara med och tippa den här gången så får du lite extra betänketid. Detta kommer som sagt imorgon, med en deadline för eventuella ändringar 17:00 imorgon. Vi ses då!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>